Skip to main content

Hubení vosích a sršních hnízd i dalšího polétavého hmyzu

Na přítomnost vosího hnízda v blízkosti vašeho obydlí upozorní velké množství vos. Stejně tak je tomu u sršního hnízda. Nejčastěji se jedná o místa u trámů, pod okapy a střechou, na stromech a v dalších zákoutích, které jsou chráněny před deštěm a větrem. Výjimkou však nejsou ani vosí hnízda v zemi. Můžete jej nalézt nejen venku, ale také na půdě. S následnou likvidací byste rozhodně neměli otálet. Jak si s vosami poradit, když už je hnízdo velké a nelze jej odstranit svépomocí?

Co je dezinsekce a k čemu slouží?

Odstranění vosího nebo dokonce sršního hnízda nikdy nedoporučujeme provádět svépomocí. Dostat žihadlo může být velmi bolestivé a u citlivých jedinců může vyvolat dokonce silné alergické reakce. To jsou hlavní důvody, proč by likvidaci vosího hnízda, potažmo likvidaci sršního hnízda, měla udělat profesionální firma. A co nejdříve po tom, co jej objevíte.

Jaký je rozdíl mezi vosou a sršněm

Na první pohled rozeznáte tyto dva druhy podle velikosti. Vosy jsou velké asi 1 cm, sršeň může dosahovat klidně velikosti 5,5 cm. Vosy i sršně mají černo-žluté zbarvení. Sršně jsou proti vosám méně agresivní. Jejich žihadlo je ale mnohem bolestivější a často vyvolává silné alergické reakce i u lidí, kteří nejsou alergičtí na vosí bodnutí. Vosy i sršně staví lehká, papírová hnízda. Sršní hnízdo rozpoznáte od vosího hnízda snadno. Je šedé, má tvar obrácené kapky a vchod se nachází dole.

Jak se provádí odborné odstranění vosích a sršních hnízd?

1. najdeme vosí hnízdo a zkontrolujeme okolí domu
  • analyzujeme, zda se jedná o vosy nebo jiný druh hmyzu
  • lokalizujeme vchod do vosího hnízda
  • podle velikosti hnízda určíme způsob odstranění a prevenci
2. vosy odstraníme
  • hubení vos, vosích a sršních hnízd, provádíme bezpečně a rychle s dodržením veškerých bezpečnostních i hygienických předpisů a norem
  • naši specialisté z Derakomplex pracují i ve výškách. Odstraní vosí hnízda ze stromů, štítů domů i jiných špatně dostupných míst, kde je nutné používat horolezeckou techniku

Proč volat Derakomplex?

Při hubení vosího a sršního hnízda hrozí silné pobodání. Když se vosy či sršně cítí ohroženy, nebezpečí bodnutí je vysoké. Vosí a sršní jed vede k silnému alergickému šoku. Mnohočetná bodnutí mohou vyvolat vážné zdravotní komplikace.

Na hubení vosích a sršních hnízd volejte naše proškolené pracovníky z Derakomplex. Ti si poradí s vosími hnízdy i v těžko přístupných místech. Následně provedou preventivní opatření.

Jak se provádí prevence před vznikem dalšího hnízda?

Po úspěšné likvidaci doporučujeme umístit na několik míst umělá vosí hnízda, která mohou odradit další vosy před stavbou nových hnízd. Svůj pozemek můžete chránit také pravidelnou kontrolou a vysazením aromatických bylinek, které vosy nemají rády.

Nevíte si rady?

Zavolejte nám. Konzultaci a cenovou nabídku máte u nás zdarma.